Ungdomsidrotten i fritt fall

Uppdaterad
Publicerad

Riksidrottsförbundets stöd till idrottsföreningarna har minskat i fem av våra sju kommuner, i Ånge har en fjärdedel försvunnit.

SVT har tittat närmare på det aktivitetsstöd som Riksidrottsförbundet delar ut till idrottsföreningarna. Pengarna som delas ut för varje ungdom och aktivitetstillfälle ger en fingervisning om hur idrottsföreningarna mår.

En fjärdedel borta

Mellan 2004 och 2013 har snittstödet per ungdom minskat i fem av Västernorrlands sju kommuner. Störst är skillnaden i Ånge kommun där har stödet till ungdomar minskat med en fjärdedel.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Åldersdispans

Ett sätt för klubbarna att hantera sviktande deltagande är att ”mixa” lag med varierade åldrar. I Ånge är det fotbollsklubben Ånge IF som attraherar flest ungdomar på orten, men inte ens där klarar man av atta hålla rena ålderskullar. Per Ståhle tränar 11-åringarna i klubben.

–Jag tränar killarna som är födda 2004 och tillsammans med 2006:orna är vi de enda som slipper att mixa lagen, säger Per.

Minskat utbud

Ånge toppar inte bara listan när det kommer till antalet tillfällen som fått minskat stöd, även antalet sporter som har fått stöd har gått ner i kommunen, det är man tillsammans med Sollefteå ensam om i länet. Någon tennisplan finns enligt Per Ståhle inte på centralorten även om kommunen är i fart att bygga en. En innebandyklubb fanns tidigare, nu har en tjejklubb startat upp men är man kille så är närmaste alternativ Fränsta.

–Det är mest fotboll och hockey, för mig som vill spela basket finns det inget alternativ och det gör att jag inte engagerar i någon idrottsförening alls, säger Björn Hammarström, studerande i Ånge.

Glesbygdsproblematik

Enligt Johan R Norberg, utredare vid centrum för idrottsforskning vid Malmö högskola, finns det strukturella utmaningar för glesbygdskommuner som Ånge.

–Befolkningsunderlaget är sämre vilket gör det svårare att attrahera ideela tränare. Den nedgång i föreningsidrottandet vi ser kan också slå mycket hårdare mot kommuner där engagerade ungdomar ofta flyttar i samband med studier, säger Johan R Norberg.

”Faller en så faller alla”

En risk som Johan R Norberg anser prägla ideela föreningar på mindre orter är att dessa ofta vilar på enstaka eldsjälar. Flyttar en drivande tränare, eller en familj med ett par deltagande ungdomar så får det ringar på vattnet, i värsta fall att verksamheten upphör.

–Det kan få förödande konsekvenser, i många små byar kan ju idrottsklubben vara en viktig samlingsplats för barnen, säger Per Ståhle.

Så ser det ut nära dig

Kolla hur tillgängligheten till ungdomsidrott ser ut runt om i landet.

Karta från SVT Pejl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Mer i ämnet