Uppror på medicinkliniken

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken växer mot Sundsvalls sjukhus. Nu har sekreterarna på medicinkliniken fått nog.

Det handlar om oskrivna patientjournaler, kallelser som inte skickas ut och uppföljande kontroller som aldrig görs.

I samlad trupp tågar de ut från Sundsvalls sjukhus, sju sekreterare på medicinkliniken som har fått nog. Krisen på Sundsvalls sjukhus handlar inte bara om sköterskebrist. Alla yrkesgrupper drabbas.

– Vi på medicinklinikens sekreterare, vi har det nog värst på hela huset skulle jag vilja säga, säger Ylva Harr, medicinsk sekreterare.

– Den största kliniken och de minsta antalet sekreterare, lägger sekreterare Anita Fälldin till.

2 000 dikatat på hög

Största problemet är att de inte hinner skriva in diktaten i patientjournalerna. Diktaten hamnar på hög och just nu finns det över 2 000 som väntar.

– Diktatmängden ökar ju katastrofalt hela tiden och vi hinner inte med oss, vi bara skrapar på ytan. Uppföljningar blir liggande och remisser på röntgen tillexempel och vårdcentraler... Det är ju ingen patient som vet det, de sitter hemma bara och vet ju ingenting, säger Ylva Harr.

Kallelser dröjer

Det är inte bara patientjournalerna som inte hinns med i tid.

– Det finns ju en gräns att du ska få en kallelse på din remiss inom tre månader eller uppföljning. Hela den biten finns det lagar att vi ska kontrollera. Vi kan inte göra det. Vi har inte kunnat göra det på flera år, säger Ylva Harr.

– Vi tänker ju på patienterna i slutändan. Det är ju därför vi är här allihopa egentligen. Det dröjer väldigt länge innan dom får komma hit just med remisshanteringen, kallelser... Det blir ju så långt efter allting, säger Christine Johansson.

”Det händer ingenting”

Verksamhetschefen för medicinkliniken, Margareta Lundqvist, anser att det är den stora bristen på medicinska sekreterare som ligger bakom krisen, men sekreterarna själva håller inte med. De anser att arbetsbördan för just medicinkliniken är alldeles för stor.

– Man kan ju bara titta på diktatmängden, så kan de ju bara fördela över, menar Laila Rönnqvist.

– Det har de gjort flera år. I flera år har de suttit och tittat på det, men det händer ingenting. Det händer ingenting på chefshåll inom landstinget överhuvudtaget, avslutar Ylva Harr.

Inga sommarvikarier

Inför sommarens semestrar är oron stor bland sekreterarna på medicinkliniken.

– Det är kaos. Det har aldrig varit kaos på det här viset tidigare, säger Anita Fälldin.

– Vi får inga sommarvikarier, inte en enda, konstaterar Ylva Harr avslutningsvis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.