Kvinnorna inom poliskåren diskrimineras med låga löner enligt polisfacket.

Upprört om polislöner

Uppdaterad
Publicerad

Polisaspiranternas lägstalön skulle höjas till 24500 kronor i månaden. Nu visar det sig att många, särskilt kvinnorna, hamnat under längstalönen. – Det är oacceptabelt, säger Carina Ytterström, ordförande polisförbundet region Nord.

Polisfacket drev tidigare i år kampanjen ”Vad är det värt”, som gick ut på att höja polisaspiranternas ingångslön till 25 000 kronor i månaden. Facket nådde inte ända fram men var rätt nöjt med överenskommelsen om en lägstanivå på 24 500.

Men efter Polismyndighetens omorganisation så gällde nya regler. Alla löner ska vara indiviuella, hävdade arbetsgivaren och nu har flera nyanställda erbjudits löner under 24 500.

Vilka signaler sänder det här åt dom anställda?

-  Att vi inte är värda så  mycket, då dom frångår den här överenskommelsen på 24 500 och ger oss lägre lön, säger Carina Ytterström, ordförande polisförbundet region Nord.

Enligt henne är det större andel kvinnor än män som får de låga lönerna och hon har som facklig inte kunnat hitta några rimliga skäl bakom lönesättningen.

Enligt Polisförbundet centralt är det 7,4 procent av kvinnorna som får lägsta lön, jämfört med fyra procent av männen. I Nord är det tre kvinnor och tio män som fått löner över 24 500 kronor.

– Det är inte okej,  säger Carina Ytterström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.