Urkult mest jämställda festivalen

Uppdaterad
Publicerad

För fjärde året sammanställer föreningen Jämställd festival siffrorna när det gäller könsfördelning på våra festivaler. I topp när det gäller att boka kvinnliga akter hamnar Urkult i Näsåker.

När det gäller att boka kvinnliga artister är Urkult bäst i Sverige i år. Hela 60 procent av artistutbudet bestod av kvinnor.

Föreningen Jämställd festival uppmärksammar Urkults mångårige artistbokare Ken Day som inför årets festival hade ett speciellt önskemål från Urkults styrelse om att artisterna skulle vara till hälften kvinnor.

– Jag har kollat på musikens kvalité och styrelsens krav, det behöver inte vara så mycket svårare än det, säger Ken Day till Jämställd festival.

I år spelade 30 procent mansdominerade musikakter (10 stycken). 60 procent kvinnodominerade akter (20 stycken) och tio procent mixade akter (3 stycken).

Stockholm Music&Arts kommer tvåa på listan med 55 procent kvinnliga akter. Sweden Rock och Getaway Rock Festival ligger sämre till på den punkten med varedera bara sex respektive fem procent kvinnor.

Nästa Urkultsfestival slår upp portarna den 4 augusti och håller på till och med den 6e augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.