Utdömd räls ligger kvar

Uppdaterad
Publicerad

Fem mil av järnvägsrälsen som ligger mellan Sundsvall och Gävle är utdömd och borde ha bytts ut för över 20 år sedan. Trots det har ingenting hänt och sträckan fortsätter att trafikeras av både gods- och persontrafik.

SVT nyheter avslöjade i går att det finns över 120 mil järnvägsräls i Sverige som borde ha bytts ut redan på 1990-talet. Den aktuella rälsen tillverkades av SSAB i Domnarvet mellan 1976 och 1982. Och Trafikverkets egna utredning visar att den rälsen kan dela sig på mitten och falla i två delar. Vilket kan leda till att tåg spårar ur.

– Om det är så att den är utdömd borde man ju byta ut den för att tänka på passagerarna, säger resenären Alice Wikner.

SVT granskar järnvägen

– Det är inte bra. Det blir ju bara sämre och sämre. Olyckorna har hänt och kommer kanske att ske igen och det vill man ju inte vara med om, säger resenären Håkan Lindahl

Tillbakavisar oron

Från Trafikverkets håll tillbakavisar man oron och säger att rälsen inte är något säkerhetsproblem eftersom den besiktigas och byts ut där den spruckit. 

– Vi har känt till den här rälsen under många, många år men vi har begränsad mängd pengar och vi har en väldigt sliten anläggning i hela landet. Så vi har inte råd att byta allting som vi skulle vilja, säger Morgan Rehn, avdelningschef på Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar järnvägen

Mer i ämnet