Släppte patienten ur sikte

Uppdaterad
Publicerad

Det är vårdarna som får skulden för att rättspsykpatienten kunde rymma. De hade honom inte under uppsikt enligt rutinen.

– Det var en underlåtenhet i bevakningen, säger Bengt Eriksson, tf klinikchef, Rättspsyk i Sundsvall.

Mannen är dömd för sadistiska sexbrott mot barn, med tanke på det måste han anses vara farlig, men han hade ändå beviljats permission med ledsagare.

Det var under en sån permission som mannen försvann. Han var då i Söderhamn och hade två ledsagare med sig.

Pedofil på rymmen

– Han tilläts gå in och ut i ett annat rum och vid ett av tillfällena avvek han. Det var en underlåtenhet i bevakningen, säger Bengt Eriksson.

Enligt rutinen ska vårdarna ha ögonen på patienten hela tiden, måste den gå på toaletten måste man se till att det inte finns någon annan utväg i form av fönster.

Vårdarna får ingen speciell utbildning inför ett ledsagaruppdrag. I det här fallet saknade en av vårdarna formell utbildning, men Bengt Eriksson anser inte att det hade någon betydelse. Det ska räcka med de samtal man har om rutinerna och den aktuella patienten omgärdades inte av några speciella restriktioner.

Under dagen framkommer också att 49-åringen ansökte om pass, åtföljd av vårdare, utan att det kommit till avdelningens kännedom.

– Det måste ha varit bristfälliga rutiner på avdelningen, säger Bengt Eriksson.

Hade rutinerna följts, så att avdelningsledningen fått veta, skulle passet ha beslagtagits, säger han vidare.

Tar du på dig något ansvar för rymningen?

– Eftersom jag är en del av ledningen så måste jag väl ändå tänka att man har en del av ansvaret så  – ja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pedofil på rymmen

Mer i ämnet