32 vattenpolospelare magsjuka

Uppdaterad
Publicerad

32 beachvattenpolospelare drabbades i helgen av kräksjuka efter SM-tävlingarna i Selångersån i Sundsvall. Vattnet i ån eller en toalettvagn kan vara orsaken.

SM-veckan bjöd bland annat på beachvattenpolo i Selångersån.

På måndagen kom uppgifter från Beachvattenpolo-förbundets Peter Hodor, att flera av spelarna har blivit magsjuka. Man misstänker att de blivit sjuka av vattnet i Selångersån.

Två döttrar sjuka

Enligt ett pressmeddelande från Sundsvalls kommun handlar det om både dam- och herrspelare från föreningarna Neptun, Stockholmsolisen, Västerås och Järfälla.

I Linköpings damlag blev alla spelare utom en sjuk. Elisabet Edman är engagerad i föreningen och både hennes döttrar blev sjuka efter tävlingarna.

– Det känns ju inte alls okej, man undrar ju hur proverna egentligen tagits, säger hon.

Vattenkvaliteten i ån är tveksam, det är känt att avloppsvatten går rakt ut i ån, men inför tävlingarna togs dagliga vattenprover som enligt miljökontoret inte innebar någon anledning till oro.

Nya vattenprover

Enligt Sundsvalls kommun har sjukdomsförloppet har varit detsamma hos alla SM-deltagare som insjuknat. De har haft kräksjuka under lördag och söndag. Enligt uppgift har de många blivit syntomfria nästföljande dag.

Om den extrema värmeböljan under framför allt fredagen kan ha påverkat vattenkvalitén och bakteriefloran kommer att undersökas. Nya vattenprover ska tas omgående, för att undersöka om vattnet är tjänligt.

I dagsläget har två möjliga smittkällor identifierats, dels vattnet i Selångersån, dels en gemensam toalett. Flera myndigheter har kontaktats efter att det blivit känt att spelare insjuknat. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.