Viskans asylboende stängs

Uppdaterad
Publicerad

Asylboendet i Viskan måste vara tömt senast sista april. Avtalets ägare vill inte längre driva anläggningen.

Det var i förra veckan som kommunledningen i Ånge fick ett mejl från Migrationsverket om den plötsliga stängningen. Det företag som Migrationsverket har tecknat avtal med vill inte förlänga kontraktet. På flyktingboendet finns idag 127 asylsökande, som nu måste få nya platser.

  – Jag vet inte vad som hänt. Det verkar som att det har hänt något mellan ägaren till fastigheten och den som driver verksamheten, säger kommunalrådet i Ånge, Sten-Olov Danielsson (S).

Viskans kriminalvårdsanstalt

Stängs tre veckor

Fastighetsägaren Ekebydalsborgen AB vill försöka fortsätta driva asylboendet, men eftersom det är underleverantören som Migrationverket har avtal med måste fastighetsägaren lämna in en egen ansökan och kan då tidigast öppna 21 maj. Det betyder att boendet på Viskan stängs under tre veckor.

– Var de 127 flyktingar som bor där nu ska ta vägen har jag ingen aning om. Vi har tidigare erbjudit Migrationsverket 30 – 35 lägenheter med vissa premisser, fortsätter Sten-Olov Danielsson.

Lediga lägenheter

Ånge kommun har lediga lägenheter i Alby, Torpshammar och Ånge och har under en månads tid erbjudit boenden till Migrationsverket.

– Eftersom vi ställer som krav att det bara ska vara barnfamiljer i de fem lägenheter vi har i till exempel Torpshammar och Migrationsverket inte kan garantera att det blir så, har vi inte kommit överens, säger Sten-Olov Danielsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Viskans kriminalvårdsanstalt

Mer i ämnet