Wallenbergs vårdjätte beredd ta över

Uppdaterad
Publicerad

Igår kom det moderata utspelet om en privatisering av sjukhusvård i Västernorrland och idag kommer Wallenbergägda vårdjätten Aleris svar. Vi är beredda att vara med, säger Karin Kaloczy, vd för Aleris Sjukvård.

Aleris är en av de privata vårdjättarna på marknaden. Företaget ägs av Investor och omsätter sju miljarder. Aleris driver en rad sjukhus och närsjukhus i södra om mellersta Sverige.

Exemplet Bollnäs

Det nordligste sjukhuset som drivs i Aleris regi ligger i Bollnäs och är själva inspirationskällan till det moderata utspelet om en privatisering. Bollnäs stod inför en nedläggning när landstingspolitikerna i Gävleborg beslutade att pröva en privatisering av sjukhuset. Aleris var ett av företagen som lade bud och vann.

Krisen i Landstinget Västernorrland

– Vi är nyfikna på vad som kan komma att ske i Västernorrland. Vi är givetvis intresserade och tror oss ha värdefulla erfarenheter från olika delar av landet som kan komma även Västernorrland till del. Däremot är jag övertygad om att det krävs en bred politisk enighet om att man vill gå den här vägen. Det är trots allt en känslig politisk och ideologisk fråga, säger Karin Kaloczy.

Rekrytering av läkare

Företaget säger sig ha klarat av den svåraste utmaningen att förse sjukhuset med en till stor del fast läkarkår. Rekryteringen har bland annat skett utomlands.

Samtidigt har Bollnäs genomgått en förvandling från landstingsdrivet sjukhus till en vinstdrivande verksamhet. Något år efter övertagandet kom Aleris med beskedet om uppsägningar motsvarande 45 heltidstjänster. Kundtillströmningen av patienter hade inte motsvarat förväntningarna och lösningen blev uppsägningar.

Driver inga akutsjukhus

Dessutom är Bollnäs inte ett akutsjukhus. Akut sjuka patienterna förs främst till de landstingsdrivna sjukhusen i Gävleborg. Faktum är att Aleris inte driver något regelrätt akutsjukhus i någon del av landet.

– Det ser jag inte som något problem. Nivån bestäms av de avtal som träffas med berört landsting och vi  ser inga hinder att fullt ut driva ett akutsjukhus, säger Kaloczy.

Ägt av Wallenberg

Av koncernens omsättning på sju miljarder kommer 3.5 miljarder från sjukvårdsverksamheten. Efter andra kvartalet i år redovisade Aleris en vinst på 140 miljoner, mätt som rörelseresultat före avskrivningar.

Bolaget ingår i Wallenbergsfären och är ett helägt dotterbolag till Investor. I styrelse och ledning återfinns bland andra Peter Wallenberg, förra landstingsrådet i Stockholm, Filippa Reinfeldt (M) och kristdemokraternas förre partiledare, Göran Hägglund. Företaget har intagit en aktiv roll i samhällsdebatten kring vård och omsorgsfrågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet