Foto: SVT

36-åringen letade efter knivar i centrala Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkte 36-åringen berättade i rätten att han på morddagen frågade förbipasserande i centrala Västerås om var han kunde hitta köksutrustning.

Den 10 augusti hade 36-åringen ett möte med Migrationsverket där han fick besked att han skulle utvisas till Italien.

Efter mötet på Migrationsverket ska mannen ha varit i centrala Västerås med sin 23-årige kamrat. Han berättade i rätten att han frågade förbipasserande om vart han kunde hitta köksutrustning.

Knivdådet på Ikea

Han ska hela tiden ha gått i tankarna om att attackera någon. 36-åringen berättar att han kunde ha utfört attacken i Västerås centrum men eftersom han inte hittade några knivar åkte han ut till Ikea, på Erikslund i Västerås.

Lättare att använda kniv

Han berättar att det var lättare att använda sig av knivar än någonting annat.

– Om det hade funnits andra vapen hade jag använt mig av dem, säger han.

Till sin 23-årige kamrat berättade han aldrig att det var knivar han letade efter. Kamraten följde hela tiden med utan vetskap om vad den misstänkte hade för tankar.

På Ikeas husgerådsavdelning ska 36-åringen han ha brutit upp förpackningen och då använt sig av två knivar för att attackera de som fanns i hans närhet.

Minns inte attacken

Både den 55-årige kvinnan och 28-årige sonen stod bredvid varandra.

– Jag är inte hundra säker men jag tror att det var kvinnan jag högg först, säger han på åklagarens fråga om vem han högg först.

Den misstänkte säger sig inte heller minnas hur många gånger han högg kvinnan och mannen.

”Jag kände mig attackerad”

Efter en kortare paus återupptogs rättegången med att den åtalades advokat Per-Ingvar Ekblad fick ställa frågor till sin klient. Han började med att fråga hur 36-åringen tänkte, när han ville få fred och frid genom attacken. En fråga som 36-åringen besvarade med:

– Jag kände mig attackerad. Då är det naturligt att man försöker försvara sig, säger han som svar på sin advokats fråga.

Hur kan det leda till fred och frid när man attackerar någon?, undrar advokaten.

– Nu kan man börja tänka varför det blev som det blev. Då hade jag inte möjlighet att analysera mina tankar. Då tänkte jag bara på att försvara mig. Jag tänkte inte så långt som till brott och straff, säger 36-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet på Ikea

Mer i ämnet