Emelie Hertzman och Bo Sporre skådespelar i Arbogas fria teatergrupp. Foto: Sofia Lööf/SVT

Arboga får en fri teatergrupp

Uppdaterad
Publicerad

Nu startar den fria teatergruppen, Arbogateatern, i Arboga. Gruppen har två pjäser under produktion, som har premiär under Arbogas medeltidsdagar i början av augusti.

Arboga har inte tidigare haft någon professionell teatergrupp. Den nya gruppen kommer att turnera runt i Sverige, men ha Arboga som bas. Och att välja just Arboga var självklart, säger Emelie Hertzman, konsnärlig ledare för Arbogateatern.

– Vi ser Arboga som en stad med stor potential. Det är stad som är intressant historiskt sett och den har ett bra läge, med närhet till flera större städe.

Premiär under medeltidsdagarna

Under medeltidsdagarna, 5-9 augusti, har de två första pjäserna premiär. Den ena är ”Sagan om draken med de stora tänderna”, som riktar sig till barn från tre år och uppåt.

– Det finns en prinsessa, en drake och en riddare. Men ungefär där bryts alla klassiska förväntningar och saker och ting får en annan vinkel, säger Emelie Hertzman.

Har sytt kostymer till pjäsen

Det är Emelie Hertzman som har skrivit manuset och hon har också sytt alla kostymer. Hon spelar dessutom dotter Cecilia i pjäsen ”Cecilia och Magnus Vasa, ökänd dotter, okänd son”.

– Gustav Vasa hade ju nio barn, fem döttrar och fyra söner. I dag pratar vi kanske mest om de söner som blir kungar, men de andra barnen har minst lika intressant levnadsöden de också, säger hon.

Sonen Magnus Vasa spelas av Bo Sporre.

Vad är svårast med att spela den här karaktären?

– Att återskapa känslan rädsla, och lägga det hos karaktären, utan att ta för mycket av sin egen rädsla, säger Bo Sporre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.