Åtal väcks mot de åtta män som misstänks för pantbanksrånet i centrala Västerås Foto: SVT/arkiv

Åtta män åtalas för pantbanksrånet

Uppdaterad
Publicerad

Åtta män från Stockholmsområdet, i åldrarna 19 till 32 år, som har suttit häktade sedan i början av juni för pantbanksrånet i centrala Västerås, står nu åtalade för grovt rån.

Det var den 4 juni som de åtta männen greps efter att ha rånat en pantbank i centrala Västerås. Polisen ska ha haft en större spaning en längre tid mot de misstänkta männen. Samtliga begärdes häktade på nationaldagen.

Männen har suttit häktade i totalt åtta veckor, detta efter att åklagaren begärde ytterligare fyra veckor häktningstid för att underlätta förundersökningsarbetet.

Rån mot pantbank i Västerås

– Jag är mycket nöjd med utredningen, säger kammaråklagaren Peter Olofsson.

Fler personer ska ha varit inblandade

Förutom de åtta misstänka männen som står åtalade för grovt rån, ska det även finnas minst en ytterligare okänd gärningsman som ska ha varit inblandad i rånet.

Under rånet ska männen ha varit maskerade och trängt sig in genom pantbanken med hjälp av en kofot efter att någon eller några av dem slagit sönder en fönsterruta till lokalen. När de tog sig in i lokalen tvingade en i personalen att öppna det låsta valvet. Någon av gärningsmännen också ha slagit personalen över höger öra.

Enligt åtalet ska även en kund ha befunnit sig i lokalen. Gärningsmännen ska ha tvingat henne att lägga sig på golvet och även gett henne ett slag mot nacken.

Enligt polisen ska rånet ha varit planerat. Under tiden då pantbanken rånades ska en gärningsman stått utanför och vakta medan en sjunde ska ha placerat ut fotanglar på Vasagatan i Västerås.

Var gipsad och hade kryckor

Den åttonde misstänkta gärningsmannen ska medan rånet pågick ha förberett en bil till några av gärningsmännen som de senare flydde i. Fem av de ska ha fyllt flera väskor och även en papperskorg med värdeföremål.

Den bevisningen som man yrkat på i åtalet förutom bland annat mobiltelefoner, SIM-kort, skyddsglasögon, tangentbord, kläder är även förhör med vittnet som blev tvingad ner till golvet under rånet. Vittnet ska sett en man utanför pantbanken som var gipsad på höger ben och hade kryckor. Polisen ser denna uppgift som väldigt viktig.

Rånbytet värt sex miljoner

Rånarna kom över guld , dyra klockor, smycken och andra föremål till  ett värde av minst sex miljoner kronor.

De åtalas för grovt rån och en av dem åtalas för vårdslöshet i trafiken.

Rättegången kommer att hållas i Västmanlands tingsrätt 12 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rån mot pantbank i Västerås

Mer i ämnet