Solcellerna i den stora parken längs E18 utanför Västerås. Foto: SVT

Avancerade solcellsparker inte lönsamma

Uppdaterad
Publicerad

Stora avancerade solcellsparker med rörliga paneler, som den längs E18 utanför Västerås, är inte framtidens melodi när det gäller produktion av solel i Sverige. Det menar experterna när den stora solcellsparken nu utvärderas.

– Vi kan vänta oss en boom i solcelssutbyggnad. Och den här utvärderingen kommer helt enkelt att bli en ledsagare hur man ska bygga framtida solcellsystem på ett så bra sätt som möjligt, säger Bengt Stridh, adjungerad lektor vid Mälardalens högskola och projektledare för utvärderingen.

Lönar sig inte

Trots att regeringen avsatt 1,4 miljarder till investeringsstöd för solcellsutbyggnad de närmsta åren är stora, avancerade parker med rörliga paneler, som den längs E18 utanför Västerås, inte något som väntas poppa upp som svampar ur jorden framöver. 

Enligt de oberoende experter som just nu utvärderar parken lönar de sig inte. Det kostar helt enkelt mer att göra elen än vad man kan få betalt för den på dagens elmarknad.

– Det är en erfarenhet från den här utvärderingen, att man ska bygga så enkelt som möjligt, säger Bengt Stridh.

– Det blir helt enkelt billigare att bygga en fast park, istället för rörlig. Priset på modulerna har sjunkit mycket och man får en enklare installation. Man har inga rörliga delar och underhållskostnaderna blir förmodligen mindre.

Bäst på huset?

Så några stora solcellsparker signerade de stora elbolagen är troligtvis inte att vänta. Vanligare väntas det däremot bli att privatpersoner, bostadsrättsföreningar, kommuner och företag sätter upp egna anläggningar för att göra egen el istället för att köpa.

Och i utvärderingen tittar man nu på för och nackdelar med at ha fristående solceller jämfört med att sätta fast dem på byggnader.

– Vi har mycket fasader och tak i Sverige, så vi har ju stora ytor att nyttja utan att ta ny mark i anspråk. Men vi har också mycket yta på mark förstås och det är väl en fråga för framtiden om vi kommer att utnyttja de markerna också, säger Bengt Stridh.

Klar i december

Förhoppningen är att utvärderingen, som bekostas av Energimyndigheten och drivs via Mälardalens Högskola i samarbete med Kraftpojkarna och Mälarenergi, ska vara klar under december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.