Boende på Vetterstorp får välja nivå

Uppdaterad
Publicerad

Efter påtryckningar från de boende så ”svänger” nu bostadsbolaget Mimer om totalrenoveringen på Vetterstorp i Västerås. Boende ska få olika renoveringsnivåer att välja på.

De boende i Mimers fastigheter på Vetterstorp i Västerås har oroats att stora hyreshöjningar ska tvinga dem att flytta.

Under våren är en totalrenovering av ca 300 lägenheter planerade och det kommunala bostadsbolaget har flaggat för en genomsnittlig hyreshöjning på 62 procent på sikt.

Vill ha olika nivåer

– Varför kan det inte finnas nivåer så att man kan få välja själv om man vill ha hela den stora renoveringen eller bara delar av den? undrar Coni Ronsten, och de andra boende i området.

– Det är inte så att folk motsätter sig renoveringen, den välkomnas med öppna armar. Men oavsett om man ekonomiskt har möjlighet att bo kvar efter eller om man kommer att tvingas flytta är man kritisk till att vi inte fått vara delaktiga i planeringen, säger Coni Ronsten.

Stort engagemang

Upprörda och oroliga boende på Vetterstorp har bland annat knackat dörr, samlat in namnunderskrifter, bjudit in Hyresgästföreningen och haft möten med Mimer. Och påtryckningarna tycks ha gett resultat.

Mimer ändrar sig

Enligt Mimers vd har det kommunala bostadsbolaget nu beslutat att gå hyresgästerna till mötes och erbjuda olika nivåer av renovering.

– Vi har lyssnat och gör förändringar i det. Vi kommer erbjuda hyresgästerna möjlighet att välja, men hur de olika nivåerna ska se ut kan jag inte svara på idag. Det är inte klart, säger Anders Nordstrand, vd bostadsbolaget Mimer.

När kan hyresgästerna få ett besked om hur de olika nivåerna ska se ut?

– Vi har boendemöten med hyresgästerna inplanerade i november och så fort vi kommit överens med Hyresgästföreningen som vi förhandlar med så får de veta det, säger Anders Nordstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.