Brand i polishuset

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-års åldern satte på onsdagskvällen eld på sina kläder i en tillnyktringscell i polishuset i centrala Västerås. Polisen kommer nu att utreda vad som hände.

– Vi hade polispersonal i arresten. De märkte att något var på tok när de såg att det var rökutveckling. De högg närmsta brandsläckare, som var bara någon meter därifrån, och släckte elden. Det handlar om någon minut innan branden var släckt, säger Martina Saghamre, LKC-Befäl på polisen i Västmanland.

Enligt polisen så görs ingen kroppsvistering när någon placeras i en tillnyktringscell. Istället handlar det om en så kallad avvisitering där man inte tar av alla kläder på den intagne.

– I det här fallet har det varit så att han har gömt en tändare eller tändstickor och i och med att det inte är en kroppsvisitation så har vi inte tittat i alla håligheter på kroppen. Är man tillräckligt motiverad så kan man tyvärr få med sig något sådant här in i cellen, säger Martina Saghamre.

Tycker ni att rutinerna har fungerat i det här fallet?

– Jag vet inte exakt vad den här polispatrullen har gjort men jag förutsätter att de har gjort allt vad de har kunnat. Sådant här kan hända ibland och det är olyckligt.

Polisen vet i nuläget inte hur mannen har fått med sig tändaren eller tändstickorna  in i cellen men händelsen ska nu utredas internt av polisen.

– Vi ska utreda om vi kan göra något för att förbättra oss, säger Martina Saghamre.

Mannen är lindrigt skadad och mår under omständigheterna bra. Polisen kommer att upprätta en anmälan gällande misstänkt mordbrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.