Foto: Silvia Anna Gruber/SVT

Deras mod blev Reines räddning

Uppdaterad
Publicerad

När deras chef avrådde dem ifrån att ta sig in i den brinnande skogen gjorde de det ändå. Skogen förvandlades mer och mer till ett eldinferno och de satte sina liv på spel. Allt för att rädda ett annat.

– Man kände ju bara att man måste göra någonting. Framför allt när vi såg hur förtvivlade de anhöriga var, säger brandmannen Björn Svensson.

Brandmännen Mikael Bergner, Tommy Tuike och Björn Svensson kommer aldrig att glömma måndagen den fjärde augusti – dagen då de satte sina egna liv på spel för att rädda svårt brännskadade Reine Ullén.

”Han var otroligt stark”

– Det jag minns först när jag tänker på dagen är när vi hittade Reine och när vi insåg att han fortfarande levde. Han var otroligt stark, säger Mikael Bergner.

Tillsammans med Björn Svensson sprang han in i den brinnande skogen för att hitta och rädda Reine Ullén. Tredje mannen i teamet, Tommy Tuike, höll ställningen i bilen.

– Jag började fundera hur jag skulle förklara för Björns och Mikaels familjer i fall det skulle gå åt skogen. Det var riktigt jobbigt att vänta i bilen tills de kom ut med den skadade mannen, säger han.

Fick priset Svenska Hjältar

Trion, som är vänner sedan barnsben, har fått priset Svenska Hjältar. De är glada för det fast hjältar tycker de inte att de är.

– Det känns roligt att folk tänkte på oss men egentligen är vi ju inga hjältar. Vi gjorde helt enkelt det som man måste göra för sina medmänniskor när någon befinner sig i fara, säger Björn Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.