Utbildningsdag om våldsutsatta kvinnor med missbruk och beroende. Foto: Robert Gustavsson / SVT

Får utbildning om de mest utsatta

Uppdaterad
Publicerad

Det är Länsstyrelsen och Västmanlands Kommuner och Landsting (VKL) som arrangerar en utbildningsdag om våldsutsatta kvinnor med missbruk och beroende. 

Socialsekreterare, behandlingsassistenter, vårdpersonal, poliser, åklagare och kommunalråd utbildas i Västerås om en oerhört utsatt grupp som idag ofta får stöd för sitt missbruk, men inte sin våldsutsatthet.

– Problemet är ju att kvinnorna inte får hjälp och stöd, att ingen vågar fråga om sexuella övergrepp om våldtäkter och misshandel och det här smärtar ju oerhört. Får man inte hjälp med båda bitarna så kommer man ju inte vidare, säger Pernilla Börjesson, Utvecklingsledare Våld, Länsstyrelsen i Västmanlands län.

Våga fråga

Och på frågan om vad arrangörerna hoppas att deltagarna tar med sig efter utbildningsdagen, så svarar Pernilla Börjesson:

– För det första, kunskap och förståelse och sen det viktigaste är mod att våga fråga om man är våldsutsatt och om man behöver hjälp och stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.