Foto: Tina Eckerskog/SVT

Olaglig demonstration utanför asylboende

Uppdaterad
Publicerad

Runt 10 personer demonstrerade utanför Kallstensgårdens asylboende i Arboga på torsdagskvällen. De hade med sig plakat, kastade ägg, och skrek.

– Det är fruktansvärt. Folk har flytt undan krig och vill ha en fristad här, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Det var strax före klockan 21.00 på torsdagskvällen som polisen fick in ett larm om att en grupp på tio personer hade samlats utanför asylboendet där den 36-åriga mannen, som i går häktades, misstänkt för mordet på Ikea bodde tidigare. Även 23-åringen som släpptes fri bodde på Kallstensgården tidigare där den olagliga demonstration skedde.

Knivdådet på Ikea

Kastade ägg och skrek

Männen som är mellan 18-30 år och hemmahörande i Stockholmsområdet, ska ha kastat ägg, skrikit och haft plakat med sig.

– Folk är ledsna och mår dåligt över det här, säger en boende på Kallstensgården som inte vill uppge sitt namn till SVT Nyheter.

Polis kallades till platsen och upprättade en anmälan om brott mot ordningslagen. Ingen av männen greps.

– Vi hade ingen fast bevakning när det hände, men den förstärktes och nu finns det poliser på plats för att återfå en trygghetsskapande situation för boende men även för de som arbetar där, säger Matilda Isaksson, lkc-befäl, vid Västeråspolisen till SVT Nyheter.

Polisen visar närvaro

Migrationsverket har besökt asylboendet både på torsdagskvällen och under fredagen. De asylsökande tycker att det känns tryggare nu när polisen är där och visar sin närvaro, enligt Migrationsverket.

– Det har inte framkommit något om att det känns otryggt bland de boende, säger Fredrik Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet på Ikea

Mer i ämnet