Över hälften av de tillfrågade upplever att det förväntas att man ska dricka alkohol på personalfester. Foto: David Magnusson/TT

Anställda: Det dricks för mycket med jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 7 av 10 svenskar har varit på en jobbtillställning där de tycker att det druckits för mycket alkohol. Det visar undersökning som Sifo gjort på uppdrag av IQ, en organisation som bland annat informerar om alkoholfrågor.

– Bra att det uppmärksammas. För den som har alkoholproblem är det en tung tid vi går in i nu med alla julluncher och julmiddagar, säger Hanna Bergström som är tillsynshandläggare i alkohol- och tobaksfrågor på länsstyrelsen i Västmanland.

Undersökning bland 2023 anställda

Organisationen IQ har låtit Sifo genomföra en undersökning bland 2.023 hel- och deltidsanställda mellan 20 och 65 år via en webbpanel. I undersökningen svarade nästan 7 av 10 (68 procent) att de varit på en jobbrelaterad tillställning där de tycker att det druckits för mycket alkohol.

Var femte har känt sig pressad att dricka

Var femte person svarar att de har druckit alkohol, eller druckit mer alkohol än de tänkt sig, i något jobbrelaterat sammanhang för att ”passa in”, och 55 procent av de tillfrågade upplever att det finns en förväntan bland deras arbetskamrater att de ska dricka alkohol vid till exempel konferenser eller personalfester.

– Det bästa är väl om arbetsgivaren ställer fram alkoholfria alternativ så får personalen själva betala om de vill ha annat att dricka. Då behöver man inte heller förklara varför man inte vill dricka om det skulle vara så, säger Hanna Bergström.

Alkohol mindre viktigt för teamkänslan

Enligt Sifo-undersökningen tyckte 8 av 10 att alkohol inte är en viktig del för att skapa teamkänsla på jobbet.

– Det är också en viktig del av undersökningen, säger Hanna Bergström, att förstå att det inte behöver vara alkohol med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.