Foto: Madeleine Longo/SVT

Elever får räkna på nytt sätt

Uppdaterad
Publicerad

”Räkna med Västerås” är ett forskningsbaserat projekt som ska förbättra klassrumsundervisningen i matematik på grundskolan. På onsdagen gjorde Helene Hellmark Knutsson (S), som är minister för högre utbildning och forskning, ett besök hos en klass på Kristiansborgsskolan.

På onsdagen gjorde ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson (S), ett besök på Kristiansborgsskolan. Där fick hon insyn i projektet ”Räkna med Västerås”, där syftet är att förbättra både eleverna och lärarnas kompetens i matematik.

– Det är ett mycket bra och imponerande projekt. Om man kan jobba forskningsbaserat, så kan man få till verkliga förändringar och stärka lärarrollen och matematikämnet, säger Helene Hellmark Knutsson (S).

”Hoppas det ökar intresset”

När hon fick en rundtur på skolan gick hon även in i ett av klassrummen för att se hur undervisningen gick til rent praktiskt.

– Eleverna jobbar på ett annat sätt och de verkade som att det var positivt för dem att även diskutera matematiken och inte bara räkna tal. Jag hoppas att det gör att man får upp intresset för ämnet och ökar kunskapen.

Elever lär sig nya metoder

Maria Lööf, som är matematiklärare på Kristiansborgsskolan, tycker att det är givande för henne att få kompetensutbildning och hon märker att eleverna tycker om att få lära sig nya saker.

– Vi får tips på lektionsuppgifter som vi kan testa med eleverna och sedan diskutera efteråt hur man kan göra nästa gång, säger Maria Lööf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.