Publikrekord på årets festival. Foto: Madeleine Longo/SVT

Festivalen slog publikrekord

Uppdaterad
Publicerad

Västerås Cityfestival slog förra årets publikrekord. Vädret, aktiviteterna och Måns Zelmerlöw var bidragande effekter till att festivalen uppnådde ungefär 120.000 besökare.

Och så var årets festival nerplockad och bortstädad. Men helgen bjöd på flest antal besökare någonsin. Västerås & Co har uppskattat siffrorna till ungefär 120.000 besökare.

– Jag tror att det är det breda utbudet som gör att vi slagit rekord. Det har ju blivit en folkfest och sen hade vi ju tur med vädret, säger Linda Jonas, pressansvarig för festivalen och marknadsstrateg för Västerås & Co.

Lokala förmågor

Det stora dragplåstret under festivalen var Måns Zelmerlöw och Nause, men det rörde sig även mycket folk bland marknaden, karusellerna och evenemangen. De uppskattade siffrorna kan arrangörerna se på antalet sålda biljetter och andra specifika referenser som de förhåller sig till.

– Vi är väldigt glada över att det gått så bra för restaurangerna. Tidigare år har vi hyrt in utifrån, men vi är väldigt nöjda över att vi kan lyfta centrum med hjälp av de lokala restaurangerna, säger Linda Jonas.

Testade säkerheten

Vilka risker finns när det är mycket folk i rörelse?

– Det finns alltid risker, men vi hade många säkerhetsplaner i ryggen. Vi har kommunicerat med polis, räddningstjänst och säkerhetsvakter hela tiden. Innan festivalen öppnade körde räddningstjänsten runt området för att se till att alla brandgator var godkända.

Vill hålla kvalitén

Arrangörerna tar med sig tillgänglighetsfrågan till nästa år. Eventuellt ska de göra det luftigare för besökarna.

– Vi jobbar med kvalitén, det är viktigt för oss så att det blir en bra festival nästa år också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.