”Man kan samla på allt möjligt. Alltifrån djur, sport och natur”, säger Roger Andersson. Foto: Madeleine Longo

Festligt firande för frimärket

Uppdaterad
Publicerad

På lördag uppmärksammas Frimärkets dag och på Västmanlands läns museum finns det möjlighet att göra ett besök för alla entusiaster.

Filatelistföreningen i Västerås kommer att ställa ut egna frimärkssamlingar på Karlsgatan 2 i Västerås på lördag mellan klockan 12-16. Besökarna kommer även att få möjlighet att vinna originalet av Sveriges första frimärke som är från 1855. De kommer att lägga i två kopior av frimärket i en barnbassäng fylld med flera andra märken. Den som hittar kopian kommer att få originalfrimärket.

Viktigt med värdering

Det kommer även att finnas möjlighet att köpa frimärken och få sin egen samling värderad.

– Man sätter sig lugnt i en stol och tittar på hur det är sorterat och upplagt. Det första jag gör är att försöka förstå var ifrån frimärkena kommer och varför de visar upp märkena. Det kan vara för att de ska fortsätta samla eller så vill de ta reda på hur mycket det är värt. Ofta är det viktigt för folk att veta hur mycket det är värt, säger Göran Eurenius, ordförande i Västerås Filatelistförening.

Roger Andersson, som är ungdomsledare i Västerås Filatelistförening, har länge varit intresserad av frimärken. Han menar på att man kan samla på hur mycket olika motiv som helst.

”Jätteroliga motiv”

– Man kan samla på så otroligt mycket. Det finns jätteroliga motiv som passar alla och det kan vara allt ifrån djur, sport eller ett land. Jag slår ett slag för att fler ungdomar ska börja samla, säger han.

Varför är frimärken taggiga runt omkring?

– Det är en praktisk sak. Man ska lätt kunna riva av dem istället för att klippa med en sax. Det är lättare att bara riva av och klista på, säger Roger Andersson och ler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.