Särskilt kroniskt sjuka och äldre människor blir påverkade av värmebölja. Foto: TT och SVT Montage: SVT

Förberedda för värmebölja

Uppdaterad
Publicerad

När värmeböljan slår till vet landstinget Västmanland och Västerås kommun precis hur den ska hanteras ute i organisationerna. Det har utarbetats en gemensam handlingsplan, som ska bidra till att minimera de skadliga hälsoeffekterna.

Klimatförändringen kan innebära att värmeböljor blir allt vanligare. Därför har landstinget Västmanland och Västerås kommun sammanställt en handlingsplan, som innehåller checklistor med konkreta åtgärder, till hjälp för olika yrkesgrupper inom vård, omsorg och hemtjänst.

– Nu när klimatet är under förändring måste vi följa med. Värmeböljor kommer att bli vanligare, längre och hetare. Det kan få allvarliga konsekvenser för människors hälsa, säger Johan Ahlström, riskingenjör i Västerås stad.

Allmänna råd

Det har också sammanställts ett antal allmänna råd, som landstinget och kommunen kommer att informera allmänheten om, vid eventuell värmebölja.

– Att man ska dricka mycket även om man inte känner törst, ha svala kläder och svettas man mycket och tappar mycket salter och mineraler, så rekommenderar vi att dricka mineralvatten eller vätskeersättningar och så vidare, säger Lena Lundgren, kris- och beredskapsplanläggare, landstinget Västmanland.

Riskgruppen

Särskilt kroniskt sjuka människor, funktionsnedsatta och äldre blir påverkade av värmebölja, och det finns också med i handlingsplanen hur personal ska agera vid vissa tillfällen.

– Speciell stor risk är det för den äldre befolkningen, som kanske har lite nedsatt temperaturreglering och saknar förmåga att känna törst, säger Lena Lundgren.

Det är därför viktigt att kylmöjligheterna på till exempel äldreboenden är goda, men så är inte fallet just nu, enligt Johan Ahlström, riskingenjör i Västerås stad.

– Det är ganska begränsade kylmöjligheter i dagsläget. Det är något vi måste jobba med i vår klimatanpassningsplan. Vi har ju tidigare förberett oss för att få in så mycket solljus och värme som möjligt, men nu måste vi tänka om, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.