Flyktingarna fick testa på att paddla, spela fotboll och segla Foto: Tina Eckerskog/SVT

Förening integrerar flyktingar i samhället

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Nya perspektiv i livet anser att de är för få som försöker att integrera flyktingar i samhället. Därför anordnar de olika aktiviteter där de även får umgås med svenskar.

I Surahammar på Västsuras flyktingboende finns ett trettiotal flyktingar som har flytt från bland annat Syrien och Eritrea. En av dem är Amanuel Behre Adhanom som kom till Sverige för ett år och sju månader sedan från Eritrea. Han är tacksam över att föreningen vill ta med dem ut på en utflykt.

– I vanliga fall sitter vi bara på förläggningen. Föreningen ordnade med lunch och kanotutflykt och så spelade vi boll. Istället för att sitta inne och deppa fick vi luftombyte, säger han.

”Viktigt med integration”

Föreningen anser att man inte bara kan ta in flyktingar hur som helst utan att ta hand om dem. Därför har de ett samarbete med flyktingboende och tog med dem ut på bland annat den här utflykten där de fick prova att paddla kanon, cykla, spela fotboll och segla.

– Vi jobbar med mycket, men integration är viktigt. För att de kommer inte men har ingenting att göra. Framförallt är det viktigt att de får umgås med svensktalande och få tala svenska och se hur vi umgås på ett bra sätt, säger Kirsti Aaltonen, verksamhetsansvarig för föreningen.

Azden Abdulhaiy kom hit från Syrien för nio månader sedan. Trots att han har sin fru och barn kvar i kriget är han tacksam och nöjd över att ha fått komma till Sverige och få ha roligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.