Försvunnen staty återfunnen efter fyra år

Uppdaterad
Publicerad

Nu är bronsskulpturen som tillsammans med fyra andra skulpturer stals under julhelgen 2011, från Galleri Astley i Skinnskatteberg tillbaka till ägarna. Det var en skogsarbetare som av en slump hittade den i skogen i Lasbo utanför Söderbärke, norr om Fagersta.

Skogsarbetaren hade blivit fundersam och tog med sig skulpturen direkt till polisstationen i Fagersta.

– Man utredde ärendet och kom då i håg att ärendet. Polisen tog den i beslag och har nu lämnat tillbaka den till ägaren. I nuläget finns det inga misstänka, säger Victoria Holmgren, pressekreterare på polisen i Västerås.

Tjuven, eller tjuvarna har skurit av en bit av den nedre delen av skulpturen, och försökt att skära av huvudet men inte lyckats.

– Det går att återskapa den. Vi har precis varit i skogen och letat där man hittat skulpturen, men vi har inte hittat den nedre delen. Troligtvis har man dumpat statyn bara. Den väger runt 150 kilo, säger Hans Nyhlén, en av ägarna till Galleri Astley.

Statyer, brons, och koppar försvinner i andra städer som aldrig har hittas åt. Därför hade hoppet försvunnit hos ägarna.

Hur känns det att den är tillbaka nu?

– Det känns underbart, det hade man aldrig trott. Jag hade trott att den var skrotad och nedställd. Men den här rådde man inte på helt enkelt, säger Hans Nyhlén.

Ytterligare en skulptur har hittats åt och lämnats in till polisen under torsdagen. Något som ägaren fick reda på strax före lunch. Hans Nyhlén lämnade skogen när SVT Nyheter pratade med honom för att åka och hämta den hos polisen i Fagersta.

– Den hittades i närheten av ”profeten”. Däremot är den är den uppdelad i fyra bitar och inte komplett och väger ungefär 20 kilo. Det är bara spekulationer, men de har eventuellt inte hittat någon som ville köpa materialet, säger Hans Nyhlén.

Profeten är värd 900.000 kronor och det totala värdet av alla fem statyerna är runt 1.4 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.