Gemensam kamp mot aggressiv vattenväxt

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Västmanland går samman med fyra länsstyrelser och fyra kommuner för att bekämpa vattenväxten sjögull. Nu söker man ekonomiskt bidrag hos EU-kommissionen för att finansiera ett nytt LIFE-projekt som beräknas kosta 54 miljoner kronor.

– Tillsammans ska vi ta fram nya bekämpningsmetoder mot sjögull, och fortsätta med de beprövade metoder vi har, säger Sofia Peräleinen som är kommunekolog i Kungsör.

Importerades under 1800-talet

Sjögull är en växt som importerades till Sverige under 1800-talet. Den importerades som prydnadsväxt för dammar. Växten har sedan spritt sig på ett aggressivt sätt och finns idag i cirka 19 vattensystem i Sverige från Mälaren ner till Skåne. Sjögullet tar över hela växtligheten där den drar fram. Växten täcker vattenytan, tar bort solljuset för andra växter och stör på så sätt den ekologiska mångfalden.

Från sjön Väringen

– I vårt område har den spridit sig från sjön Väringen i Örebro kommun, berättar Sofia Peräleinen.

Kungsörs kommun är en av flera aktörer som via LIFE-projektet nu ansöker om ekonomiskt bistånd från EU-kommissionen.

54 miljoner

– Hela projektet beräknas kosta 54 miljoner, säger Sofia Peräleinen. Vid sidan av EU-pengar ska projektet finansieras av Havs och vattenmyndigheten, fem länsstyrelser och fyra kommuner.

– För Kungsör kommer det kosta runt 1,5 miljoner, säger Sofia Peräleinen.

Kan starta hösten 2016

Under våren 2016 ska EU-kommissionen ta ställning till projektansökan och om beskedet blir positivt drar projektet igång under hösten 2016.

– Förhoppningsvis lyckas vi då utrota sjögullet i våra vatten, säger Sofia Peräleinen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.