Glesbygdsbor får vänta längst på ambulans

Uppdaterad
Publicerad

Det är stora skillnader på hur länge västmanlänningarna får vänta på ambulans när olyckan är framme. Logiken är enkel – bor du långt från ambulans och sjukhus får du vänta längre.

– Vi skulle kunna ha hundra ambulanser i Västmanland, men då ska det finansieras och ställas realtivt resten av verksamheten, säger landstingsråd Kenneth Östberg (S)

I Västmanland är det Skinnskatteberg och Surahammar som har längst inställelsetid, 22,6 minuter i Skinnsskatteberg och 18,5 i Surahammar. Där finns inte någon ambulansstation. Det gör det inte heller i Norberg och Kungsör, som har inställesetider på runt 15 minuter i genomsnitt. De övriga orterna har tider under 15 minuter i snitt, och det är också ambulansvårdens mål.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Onödiga utryckningar

Ambulansvården har byggts ut och förstärkts men det har ”ätits upp” av att det blir fler ambulanstransporter. En del av dem tycker Fredrik Leek, chef för ambulansvården i Västmanland, är onödiga, och hoppas på att det ska bli bättre när landstinget tar över dirigeringen och sätter utbildade sköterskor på att bedöma vårdbehovet.

Nu byggs en ny ambulansstation i Köping, som ska stå klar till hösten 2016. I Arboga görs också förändringar för att korta tiderna. När ambulansstationen på på Eriksborg byggdes, alltså väster om Västerås, kortades tiderna mot Skinnskatteberg med ett par minuter.

– En möjlighet för att sänka tiderna i Surahammar och Skinnskatteberg är att utöka på väster, som visat sig vara en väldigt bra placering, säger Fredrik Leek.

Målet gäller inte alla

Men målet gäller inte alla, det är formulerat så att nå 90 procent av länets befolkning inom 15 minuter. De drygt 20 000 som bor i våra minsta orter kommer inte få del av det.

– Vi har inte målet 100 procent för det är omöjligt rent resursmässigt. Vi har målet 90 procent, och det kan vi nå med de här åtgärderna, säger Fredrik Leek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Mer i ämnet