Vi granskar läkemedelsberoendet

Uppdaterad
Publicerad

Västmanländska läkare skriver ut mer starka morfinliknande mediciner än doktorer i andra delar av Sverige. Vi granskar läkemedelberoende och förskrivningen av starka värktabletter.

Det finns en tradition att använda så kallade opioider här. Genom åren har vi många gånger rapporterat om problem när bruket av den här typen av läkemedel blir för stort.

Oftast har det handlat om tabletter som langas illegalt på gatan, exempelvis Subutex, som enligt en rapport Socialstyrelsen nyligen publicerade, kommer hit insmugglad från Frankrike. Men likväl handlar det här om receptbelagda läkemedel, vårdens egna produkter.

Läkemedelsberoendet i Västmanland

En resa från Västerås till USA

Vi bestämde oss för att ta ett större grepp om förskrivningen av opioider och de risker som kan vara förknippade med dem. Det ledde till en resa, som tog oss från smärtkliniken i Västerås till amerikanska folkhälsomyndigheten och tillbaka till beroendecentrum Västmanland.

I veckan som kommer ska vi avslöja hur bra koll svenska myndigheter har på orsaken till att allt fler människor får de starkaste av smärtstillande medel och hur noga de följer utvecklingen av läkemedelsberoendet de senaste åren.

Hjälp oss och tyck till

Det kommer varningssignaler från ett land, som inte vill att andra ska göra samma misstag. Det ska också handla om den allra tyngsta och mest omdebatterade av metoder för att rädda sprutnarkomaners liv, underhållsbehandling, som Socialstyrelsen nu öppnar för en helt ny grupp av patienter.

Se trailern ovan, följ vår granskning och om du har mer information, hjälp oss gärna, eller tyck till på vastmanland@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkemedelsberoendet i Västmanland

Mer i ämnet