Turister bussas ut i brandområdet

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan den som vill få en guidad tur i brandområdet. Under sommaren anordnar Svartådalens bygdeförening bussturer, för att turister ska få en närmare titt på brandområdet, och få en större förståelse.

I maj 2015 öppnades brandområdet igen för allmänheten och intresset för att se det brandskadade området är stort. Därför har Svartådalens bygdeförening anordnat guidade bussturer två dagar i veckan.

– Vi såg ganska snart att människor var intresserade av att komma ut och se brandområdet. Eftersom vi vet att det har varit väldigt jobbigt och är jobbigt för folk i bygden, att människor rör sig fritt i området, så vill vi organisera turer, säger Anitha Barrsäter, vice ordförande Svartådalens bygdeförening.

Skogsbranden i Västmanland

Fullbokat från start

Bussturerna har varit fullbokade från start, därför har det behövts fler tider och fler bussar.

– Vi började lite smått med det här och hade en buss med 19 platser i, men nu har vi två fyllda bussar med 50 platser vardera. Det är roligt, säger Anitha Barrsäter.

Magnus Nilsson var en av de turister som följde med på turen. Han är en naturintresserad stockholmare, som är nöjd med det han har fått uppleva.

– Jag fick se Svedjenäva. Jag skulle gärna ser mer av området, men det är ju avstängt, och jag förstår varför det är så. Det skulle vara spännande att se mer, men jag kanske kommer tillbaka, säger han.

Blir naturreservat

En stor del av det branddrabbade området kommer i framtiden att bli naturreservat. I slutet av sommaren eller under hösten kommer också en väg öppna, som ska gå rakt igenom naturreservatet.

De guidade bussturerna i brandområdet tar mellan en och en halv timme till två timmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet