Foto: Melker Blomberg/SVT

Guidetur i herrgården från 1700-talet

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Västmanland drar igång en serie om herrgårdar och slott i våra län. Först ut är doldisen som flyttat från Hallstahammar till Västerås.

På Vallby friluftsmuseum kommer vi fram till herrgården efter att vi vandrat genom allén med de unika Hässelbyholmslindarna, skänkta av greve Axel Ridderstolpe på Fiholm.

Herrgården som byggdes 1702, är en så kallad bruksherrgård från Hallstahammar i Svedvisocken. Den kommer från Hallsta kopparhammare som grundades 1638. Kopparslagaren mäster Johan Stricher får fart på verksamheten och kan sägas vara grundaren till Hallstahammars bruk. Han tar över verksamheten 1683.

Slott och herrgårdar i Västmanland

Byggnaden har flyttats

Johan Stricher och hans hustru Margareta Biörn lät uppföra byggnaden 1702. Byggnaden är 34 meter lång och 10 meter bred, byggd av kraftigt bilat och knuttimrat virke.

Köket ligger mitt i huset innanför förstugan, till vänster en vardagligare och intimare del med matsal och sovrum. Till höger om förstugan finns en mer representativ del med stora salen och gästrum.

Men hur kommer det sig att herrgården flyttas till Västerås drygt 200 år senare?

– Dåvarande intendenten på Vallby friluftsmuseum ville ha en mer ståndsmässig byggnad. Man visste att herrgården i Hallstahammar inte hade varit bebodd på över trettio år, så 1928 bekostade ASEA flytten och då var den i riktigt risigt skick, säger intendent Nina Larsen Welander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slott och herrgårdar i Västmanland

Mer i ämnet