Guidetur i Strömsholms slott

Uppdaterad
Publicerad

På en holme i den strida Kolbäcksån lät Gustav Vasa uppföra en borg vid mitten av 1500-talet. Hästar har länge varit knutet till platsen, först som avelsgård senare kungligt stuteri, hingstdepå och ridskola för armen från 1868. I dag har hästsporten i Sverige sitt centrum i Strömsholm.

Vasaborgen revs till stora delar vid slutet av 1660-talet när Strömsholm disponerades av riksänkedrottning Hedvig Eleonora och det var på hennes initiativ som det nya barockslottet började uppföras.

– Inredningen på första våningen gjordes på 1700-talet för drottning Sofia Magdalena som var gift med Gustav III, säger guiden Kristina Linzander och fortsätter:

Slott och herrgårdar i Västmanland

– Ett rum som jag särskilt är förtjust i är den så kallade ”Kinesiska matsalen”, det gamla underbara svenska furuskurgolvet går så väldigt väl ihop med väggmålningarna som är i kinesisk stil.

Högst upp finns slottskapellet ritat av arkitekt Hårleman på 1730-talet, ett runt rum inskrivet i ett fyrkantigt torn. Där finns också den unika Stråhleorgeln från 1742 med sin vackra klang, vida känd i organistkretsar, som man kan höra under gudstjänster och orgelkonserter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slott och herrgårdar i Västmanland

Mer i ämnet