36-årig man har erkänt dubbelmordet på Ikea i Västerås. Mannen deltog i häktningsförhandlingen per telefon från Västmanlands sjukhus, där han har vårdats sedan i måndags för allvarliga skador. Foto: TT

Misstänkte 36-åringen erkänner morden på Ikea

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagens häktningsförhandling erkände den mordmisstänkte 36-åringen att han gjort sig skyldig till mord i två fall. Han häktades på sannolika skäl misstänkt för mord. Den 23-årige man som begärts häktad misstänkt för medhjälp till mord släpptes på fri fot.

– Han har erkänt båda gärningarna och också berättat att 23-åringen inte är inblandad, säger vice chefsåklagare Eva Morén.

Hon säger till nyhetsbyrån TT att 36-åringen berättat att han träffat den andre av en slump i Västerås och därefter åkt ut till Ikea.

Knivdådet på Ikea

Följde förhandlingen per telefon

Häktningsförhandlingarna inleddes klockan 15.30. SVT Nyheters reporter rapporterade att en tolk fanns på plats i salen. Det var via tolken och sin advokat Per-Ingvar Ekblad som den 36-årige mannen meddelade att han erkänner brott.

Mannen som fortfarande vårdas på sjukhus deltog via telefon. Tidigare under dagen hade polisen kunnat hålla ett första kort förhör.

Tingsrätten beslutade efter snabb överläggning att häkta mannen med restriktioner, misstänkt för mord i två fall.

– Det här har gått väldigt snabbt. Han är fortfarande på sjukhus. Vi har gått igenom en hel del men det varken kan, får eller vill jag kommentera, säger Per-Ingvar Ekblad, advokat till SVT.

Vad är motivet?

– Det kan jag inte kommentera. Det är en sak som förmodligen kommer att komma fram längre fram, men inte just nu.

36-åringen är kvar på sjukhuset och ska förhöras igen under nästa vecka.

Försätts på fri fot

Tingsrätten valde att inte häkta den 23-årige man som begärts häktad skäligen misstänkt för medhjälp till mord.

– Det finns inte tillräckligt starka misstankar, inte ens skälig misstanke. Åklagaren har ingenting på fötterna, tycker rätten och det tycker jag också, säger 23-åringens advokat Maria Wilhelmsson.

Mannen kom in i rättssalen med en grön filt över huvudet som han sedan tvingades ta av sig.

Åklagarens motivering till häktning var att mannen skulle kunna avvika, undanröja bevis eller försvåra utredningen. Men Västmanlands tingsrätt valde att låta mannen gå fri i brist på bevis. Större delen av förhandlingen hölls bakom stänga dörrar. 23-åringen har hela tiden nekat till anklagelserna.

Polisen uppger till TT att 23-åringen nu har fått ett tillfälligt boende på hemlig ort.

Justerade rubricering

Vice chefsåklagare Eva Morén ändrade häktningsframställan mot 23-åringen strax före förhandlingen. Tidigare var rubriceringen mord, och mannen var när häktningsframställan lämnades in på morgonen misstänkt på den högre misstankegraden, sannolika skäl. Han begärdes sedan häktad som skäligen misstänkt för medhjälp till mord, den lägre misstankegraden.

Det var vid 13-tiden i måndags som en 55-årig kvinna och hennes 27-årige son dödades på Ikea i Västerås. Offren kom från en by utanför Skellefteå och var på besök i Västerås. Polisen har tagit flera knivar i beslag.

Åtal mot den misstänkte 36-åringen ska väckas senast den 27 augusti klockan 11.

Rättelse

Tidigare påstod vi att rätten häktade den 23-årige man som misstänks för medhjälp till mord på Ikea i Västerås. Det stämmer inte. Tingsrätten hävde anhållandet och mannen häktades inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet på Ikea

Mer i ämnet