Foto: svt

Hälsoläget gott för drabbade av skogsbranden

Uppdaterad
Publicerad

Personer som drabbades av den stora skogsbranden i Västmanland 2014 har generellt sett ett bra hälsoläge trots ibland stora påfrestningar under branden. Det visar en underrsökning bland drabbade personer som Länsstyrelsen gjort.

1000 personer tillfrågades men endast 240 svarade på enkäten. Trots den låga svarsfrekvensen visar svaren bland annat på att stöd från familj, vänner och andra drabbade varit viktiga för den enskilt drabbade. Men även att organisationer som Länsstyrelsen, MSB, Skogsstyrelsen och kommunerna informerat öppet under branden och efter har spelat in.

– Det här en viktig utvärdering för oss. Rapporten visar att många av de insatser vi genomförde, som bland annat informationsmöten i det branddrabbade området och studiebesök, har varit framgångsfaktorer. Samtidigt ser vi att det finns saker vi kan förbättra. Rapporten visar till exempel att de drabbade kände att det fanns brister i myndigheternas beredskap att hantera information under branden. Det är något vi och kommunerna måste ta till oss, säger Ingela Regnell, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen i Västmanland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet