Grönsaksbonden Hans Johansson var på plats vid äldreboendet Johannesbergsgatan 2 i Sala. Foto: Madeleine Longo/SVT

Häst och vagn väcker gamla minnen

Uppdaterad
Publicerad

På ålderdomshemmet Johannesbergsgatan 2 i Sala väcks minnena till liv, då de boende får möjlighet att åka häst och vagn med bonden Hans Johansson.

Hästhovarna mot marken får Elsie Eriksson att minnas tillbaka till när hon bodde på bondgård. Hon minns det som en tuff tid, eftersom det fanns mycket jobb att göra.

– Det var jobbigt, men det var roligt också. Jag har inte åkt häst och vagn sedan dess, säger Elsie Eriksson.

Sven Norman tycker att det är en trevlig aktivitet som de kommer prata om på ålderdomshemmet. Flera av de som bor där är ivriga och förväntansfulla, eftersom många haft en koppling till hästar i någon form.

”Man ska njuta hela livet”

Syftet med aktiviteten är att koppla samman närheten till djur med minnen.

– Det väcker så mycket minnen, så jag tror att det blir en hel del diskussioner efteråt. Man ska njuta av sitt liv och inte tycka att det är tråkigt på ett äldreboende, säger Susanne Hjortsberg som är aktivitetsansvarig på Johannesbergsgatan 2.

Även hästbonden Hans Johansson lämnas berörd av åkturerna.

– Man ser i deras ansikten att minnena väcks till liv och det är väldigt positivt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.