Det är ovanligt att polisen går ut med ingående uppgifter om misstänkta. Foto: TT Montage: SVT

Hat och hot exploderade på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Efter att dubbelmordet på Ikea blev känt startade en massiv ryktesspridning i sociala medier. Det spekulerades vilt om varför, hur och vem eller vilka som utfört gärningen.

Polisen i Västmanland gav efter för drevet och gick ut med nationalitet på två misstänkta personer och var de bodde.

– Det finns två perspektiv på det här, dels det utredningstekniska och dels det trygghetsskapande. Det kan tvinga oss till saker vi annars inte skulle ha gjort, säger Per Ågren, polismästare i Västerås.

Knivdådet på Ikea

Inför en häktningsförhandling erkände den 36-åringe mannen sig skyldig till två fall av mord. 23-åringen släpptes och är inte längre misstänkt.

Tvingades lämna boende

När allmänheten fick veta att den mordmisstänkte bodde på Kallstensgården i Arboga skedde äggkastning och demonstrationer. Polisen bevakade förläggningen dygnet runt. De asylsökande evakuerades sedan ett föremål med brandfarlig vätska upptäckts.

– Ingen som kommer till Sverige och söker skydd ska behöva uppleva detta, säger Magnus Rodin, regionchef på Migrationsverket.

Politiker i Arboga hotades

– Alla är upprörda över att det här skedde i vår stad. Att man trodde att man skulle kunna straffa en hel förläggning kollektivt när det handlar om en person, säger Agneta Bode (S), kommunstyrelsens ordförande i Arboga.

Agneta Bode fick själv ta emot hot i samband med att hon berättat om hennes syn när det gäller invandring.

– Det vore förskräckligt om man skulle kunna tysta mig. Som politiker måste man stå upp ändå, för det enda de här ”nättrollen” vill är att tysta och det ska de inte få lyckas med, sade hon tidigare i en intervju med SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet på Ikea

Mer i ämnet