De åtta misstänkta ställdes inför rätta i dag. Foto: Silvia Anna Gruber/SVT

Åklagaren: Förväntar mig en fällande dom

Uppdaterad
Publicerad

Åtta stockholmare i rättgång för rån i Västerås. Hätsk och stökig stämning under rättegången.

Spring ut och in, bråk bland åhörare och direkta hot i rättssalen. Den första rättegångsdagen i målet om pantbanksrånet i Västerås kantades av tumult och stök.

Den första förhandlingsdagen är nu avslutad mot de åtta personer som åtalats misstänkta för pantbanksrånet den fjärde juni i år. Det var en hätsk och stökig stämning.

Rån mot pantbank i Västerås

Anhöriga och media fick sitta med i sal 1, säkerhetssalen, medan de andra åhörarna fick sitta i sal 5, där de fick följa rättegången via en storbildskärm. I sal 1 sprang anhöriga ut och in. De fick en tillsägelse av domaren.

– Det är jättemycket spring i salen. Efter ett tag stör det. Går man ut från lokalen får man vänta till pausen, säger domaren Karl-Åke Persson.

Även två av de misstänkta rånarna pratade med varandra medan rättegången hölls. Något de inte får göra och därför blev tillsagda.

– Ni får faktiskt inte prata med varandra, säger domaren Karl-Åke Persson.

Bevisning är stark

Åklagaren menar att bevisningen är stark mot de misstänkta. Han gick igenom den bevisning som hittats i form av fyra bilar som var falskskyltade. Men även bland annat fotanglar, en spade, en slägga, telefoner och walkie-talkies.

– Jag måste förvänta mig en fällande dom när jag åtalar, och då krävs det att den är styrkt. Det bedömer jag att den är, säger åklagaren Peter Olofsson.

– Åklagaren har beskrivit ett händelseförlopp men har svårt att peka ut vem som har gjort vad, säger försvarsadvokaten Thomas Olsson.

Sista rättegångsdagen är den 19 augusti och SVT Nyheter Västmanland kommer att fortsätta rapportera trots att en reporter utsattes för hot.

Se i inslaget ovan när de anhöriga försöker att förhindra medier att ta bilder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rån mot pantbank i Västerås

Mer i ämnet