Foto: Privat

Skogsbrandens hjältar belönades med medalj

Uppdaterad
Publicerad

När skogsbranden rasade i Västmanland blev fem skogsarbetare fast i lågorna. En helikopterbesättning bestämde sig för att försöka att undsätta dem. Nu har de fyra från helikopterflottiljen i Linköping belönats med medalj för sin insats.

Löjtnant Klas Johansson är uppdragsspecialist på Helikopterflottiljen i Linköping. Han är en av de fyra i besättningen som bestämde sig för att göra ett försök att ta sig in i hjärtat av skogsbranden och undsätta fem skogsarbetare som blivit omringade av lågorna.

– Det var svårt eftersom sikten i det närmaste var obefintlig, förklarar han. Ingen annan helikopter kunde ta sig in, men vi bestämde oss för att försöka.

Skogsbranden i Västmanland

Fäste vattenflaska i lina

När helikoptern nådde fram till sjön Stora Gottricken hade skogsarbetarna tagit sin tillflykt till en udde ute i vattnet. Bakom dem knappade lågorna in.

För att hjälpa männen ombord gick helikoptern ner på mycket låg nivå och hovrade ovanför sjön. De starka vindarna från heilkopterns rotorblad gjorde det dock svårt för skogsarbetarna att ta sig riktigt nära.

– Vi fäste en vattenflaska i en lina och kastade ut så vi kunde hjälpa till att dra in dem.

Lyfte med spännband

För att få upp männen i helikoptern fick Klas och hans kollegor fortsätta att vara uppfinningsrika.

– Vi hade ingen vinsch utan fick konstruera egna lyfthjälpmedel med hjälp av spännband, berättar Klas Johansson. Dels gjorde vi en slags avsats under helikoptern så att de skulle kunna ta sig upp. Sen använde vi spännband för att hissa upp dem sista biten.

Under fredagen belönades de fyra besättningsmännen, Kent Johansson – befälhavare, Jöran Forsman – styrman, Ivar Svenninge – tekniker och Klas Johnsson – uppdragsspecialist, med medalj ur kungens hand vid en ceremoni i Stockholm.

Motivering

”För att under extrema förhållanden, med stor yrkesskicklighet, improvisationsförmåga, initiativrikedom samt med stort mod och fara för eget liv, räddat fem civila undan en sannolik död i samband med skogsbranden i Sala 2014.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet