Foto: SVT/Arkiv

Högt tryck på förlossningen

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler barn föds i Västmanland. Det gör att trycket på förlossningen i Västerås är ovanligt högt. Personalen hoppas nu på att kunna bemanna upp förlossningsavdelningen.

– Det är ju en utmaning för oss. Vi har ju ett ständigt behov av barnmorskor och sjuksköterskor. För att klara situationen i dagsläget måste vi vara rätt så flexibla, säger förlossningens enhetschef Jennie Agtorn.

– Men alla här är fantastiska och ställer verkligen upp för varandra, fortsätter hon.

I fjol föddes närmare 3 000 barn på Västmanlands sjukhus i Västerås, 15 fler än året innan. Förlossningstalet har ökat kontinuerligt de senaste åren och det finns två huvudsakliga anledningar till att bebisarna som föds blir fler och fler.

Babyboom och nyanlända de främsta anledningarna till ökningen

– Vi hade ju en babyboom mellan mitten av 80-talet och mitten av 90-talet och det är de som nu får barn. Sedan tillkommer ju förstås även våra nyanlända som blir inskrivna hos oss och föder sina barn här, säger Jennie Agtorn.

De nyanlända länsborna och flyktingarna bidrar inte bara till ett ökat antal födslar utan ställer sjukvården på förlossningen även inför nya utmaningar och nya arbetssituationer.

– Det blir ju lite mer resurskrävande med tanke på att vi ofta behöver tolk och så har ju flyktingarna oftast med en hel del i bagaget som berör oss och som krävs att vi har i åtanke när vi möter dem, säger Jennie Agtorn.

Hoppas på att kunna nyanställa fler barnmorskor snart

Nu ska landstinget Västmanland få närmare 19 miljoner kronor av staten som förlossningen hoppas på kan användas bland annat för att kunna anställa fler inom kvinnovården.

– Vi skulle vilja ta tillfället i akt och har lämnat önskemål om att kunna bemanna upp inom förlossningen. Det är verkligen det som behövs för att vi ska klara det ökade trycket.

Behöver man som gravid kvinna vara orolig?

– Nej, det behöver man inte. Vi klarar situationen som den är i dagsläget. Det är bara i enstaka fall – framför allt när det gäller neonatalvård, alltså för tidigt födda barn – där platserna kan bli få. Och då hjälper vi till med att få plats på ett av våra närliggande sjukhus, säger Jennie Agtorn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.