Sjuksköterska höjde sin lön med 140.000

Uppdaterad
Publicerad

När Emelie Lanbro gick från en tjänst som offentliganställd sjuksköterska till ett bemanningsföretag höjde hon sin lön med nästan 12 000 kronor i månaden. I den nya lönen ingår i och för sig semesterersättning, men bytet av arbetsgivare gav henne ett rejält lönelyft.

– Det är märkligt att löneskillnaden är så stor mellan bemanningsföretagets sjuksköterskor och dem inom landstinget, säger Emelie Lanbro som för ett drygt år sedan bytte arbetsgivare. Tidigare arbetade hon som sjuksköterska inom hemsjukvården i Västerås, idag arbetar hon för ett av de tjugo bemanningsföretag som landstinget i Västmanland anlitar.

Hon bytte arbetsgivare, dels för att det nya jobbet ger henne mer flexibilitet och är mer varierande säger hon. Lönen var förstås också en viktig faktor.

– Det känns bättre att gå till jobbet idag, jag känner mig mer motiverad, säger Emelie Lanbro om tiden efter byte av arbetsgivare.

Stora löneskillnader

På företaget där Emelie Lanbro arbetar erbjuder man en lägstalön till en sjuksköterska på 36 000.

Inom landstinget i Västmanland har man inga lägstalöner, men enligt en genomgång av lönekostnader för 2014 framgår att gruppen sjuksköterskor som tjänade minst då låg på ett snitt på drygt 23 000. Enligt uppgift till SVT Nyheter Västmanland fanns det i den gruppen också löner som låg betydligt lägre.

– Man måste tänka på att som anställd på ett bemanningsföretag kanske man inte har samma avtal och försäkring som den som har en fast anställning, varnar Jani Stjernström som är ordförande på Vårdförbundet i Västmanland. Men visst är löneskillnaden provocerande stor tillägger hon.

”Landstinget står för kostnaden”

Ansvarig på bemanningsföretaget säger att de kan betala ut så höga löner för att de tar höjd när de gör sina upphandlingar med landstinget.

– Någon ska ju betala för arbetet. Och i det här fallet är det landstinget som står för kostnaden, säger Kenneth Hopp vd på Anycare, ett av många bemanningsföretag.

På frågan om varför man från landstinget kan betala ut så höga avgifter för en sjuksköterska som tas in via ett bemanningsföretag, men inte betala samma lön till sjuksköterskor anställda inom landstinget svarar personaldirektören att man visst lägger pengar på sina egna sjuksköterskor.

Landstinget: Får se ytterligare lönelyft

– De senaste åren har vi satsat rejält på sjuksköterskelönerna, och under året som kommer får vi se ytterligare lönelyft, säger Mats Beskow som är HR direktör på landstinget i Västmanland.

– Det känns bättre att gå till sitt arbete och känna att man tjänar bra, säger Emelie Lanbro, jag känner mig mer motiverad att gå till jobbet idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.