Ett kristeam från Västerås stad på plats utanför Ikea på Erikslunds shoppingcenter i Västerås. Igår dödades två personer och en person skadades i allvarigt i en knivattack på Ikeavaruhuset. Nu säljstoppar varuhuset sin knivförsäljning. Foto: Anders Wiklund/TT

Ikea i Västerås stoppar knivförsäljning

Uppdaterad
Publicerad

Ikea i Västerås stoppar tillfälligt all försäljning av knivar.

– Av direkt hänsyn till mina medarbetare kommer vi inte ha några knivar till försäljning, säger varuhuschefen Mattias Johansson.

Måndagens dåd på Ikea i Västerås, där två personer knivskars till döds, gör att samtliga knivar nu säljstoppas.

– Det är ett beslut som jag har tagit och det är tillfälligt, säger Mattias Johansson.

Knivdådet på Ikea

Intensivt krisarbete

Butiken har hållit stängt sedan knivmorden inträffade och ett intensivt krisarbete pågick under gårdagskvällen, natten och under dagen. Präst, psykolog och företagshälsovård har funnits på plats för att hjälpa personalen att bearbeta det som skett.

– Vi har haft ett behov av att fokusera på oss själva då många är berörda av det som hänt. Men väldigt många av mina och mina kollegors tankar går också till dem som är direkt drabbade och deras anhöriga, säger Johansson.

Butiken öppnar på onsdagen

Han har under tisdagskvällen fattat beslutet att butiken ska öppna igen på onsdagsmorgonen.

– Polisen har som en del i deras strategi beslutat att ha väldigt mycket uniformerad personal på plats. Det kommer att vara väldigt mycket mer synlig säkerhetspersonal och poliser på plats, säger Johansson.

”För tidigt prata om säkerhetsrutiner”

Enligt honom är det för tidigt att tala om eventuella ändringar av varuhusets säkerhetsrutiner.

– En sådan här händelse är extremt ovanlig och polisen är mitt uppe i sin utredning. Det finns anledning att komma tillbaka till säkerhetsfrågor och rutiner och vi har säkert ett jobb att göra framöver. Men nu ligger fokus på att ta hand om varandra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet på Ikea

Mer i ämnet