Många känner oro för att återvända till Kallstensgården. Foto: SVT

”Alla är upprörda över att detta ska behöva ske i vår stad”

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan de asylsökande återvända, men alla vågar inte åka tillbaka till Arboga. – Jag är jätteledsen för det, det är beklagligt, säger Agneta Bode (S).

När det blev känt att den 36-årige mannen som nu misstänks för knivmorden på Ikea i Västerås skall ha bott på Kallstensgården i Arboga startade demonstrationer och äggkastning. Polisen fick bevaka flyktingarna dygnet runt. Och när sedan ett föremål med brandfarlig vätska upptäcktes, blev Migrationsverket tvingade att evakuera de asylsökande till andra närliggande förläggningar.

Alla vågade inte återvända

Nu har 73 av de 86 evakuerade återvänt till Arboga. För de 13 som inte ville återvända var rädslan och obehaget för stort.

#flykt

– Jag är jätteledsen för det, det är beklagligt och jag hoppas att de en vacker dag ändå känner att här fanns det människor som ville ta hand om dom, säger Agneta Bode (S) kommunstyrelsens ordförande i Arboga.

Har själv blivit hotad

Agneta Bode har själv fått ta emot hot i samband med att hon berättat om hennes syn när det gäller invandringen, men det är inget som hon tänker bry sig om.

– Det vore förskräckligt om man skulle kunna tysta mig. Som politiker måste man stå upp ändå, för det enda de här ”nättrollen” vill är att tysta och de ska de inte få lyckas med, säger Agneta Bode.

Har polisanmälts

Hoten mot Agneta Bode har polisanmälts. Men hur omfattande ärendet är eller hur utredningen fortskrider vill polisen i Västra Mälardalen i nuläget inte kommentera.

– Ärendet finns här hos oss. Det finns en polisanmälan, det är allt jag kan säga just nu, säger förundersökningsledare Lars Rogenfeldt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet