Foto: SVT

À la carte-system från Västmanland skördar framgångar

Uppdaterad
Publicerad

Landstingets framgångar förklaras med att man alltid lagar samma mat, på samma vis och med samma råvaror. Det ger personalen rutin och har minskat matsvinnet med 84 procent. Nu vill man utveckla konceptet vidare så att det ska passa äldrevården.

Råvarorna är kravmärkta, ekologiska och tillagas på traditionellt sätt. Mat kyls sedan ned till tre grader, enligt den så kallade ”cook chill metoden”. Därefter packas portionerna i ett kylrum i vita plastlådor som fylls med livsmedelsgas.

– Livsmedelsgas är inget farligt eller någon kemisk tillsats. Det man gör är att suga ut syret och föra in kväve vilket gör att nedbrytningsprocessenen avstannar, berättar Marcus Jonasson verksamhetschef för Kost.

Gasen gör att näringsämnena stannar kvar och ger maten en ökad hållbarhet från ett par dagar till en månad. Förutom tillagningen och packningen av maten är menyn med de 28 rätterna en stor del i systemets framgångar.

– Vårt 28-rätters system är skapat för att patienterna ska hitta något de verkligen vill ha, så att de får i sig den näring de behöver det är jätteviktigt för tillfrisknandet, säger Marcus Jonasson verksamhetschef för Kost.

Stora valmöjligheter

Sveaköket i Västerås producerar nära 20 000 portioner patientmat i veckan. Undersökningar visar att 28-rätters system har ökat patientnöjdheten med 15 procentenheter.

Valmöjligheterna med Kostsamverkans meny uppgår till över tusen, då patienten kan kombinera specialkost, olika såser, portionsstorlekar, sallader och efterrätter efter tycke och smak. Om man så önskar kan man alltså äta samma rätt under hela sin sjukhusvistelse.

Utveckla systemet för äldrevård

Samarbetet mellan landstingen i Västmanland och Uppsala startade runt 2008, men à la carte-systemet och arbetssättet utvecklades först under 2014. Kostsamverkan har prisats för sitt 28 rätters à la carte-system. Inte bara i Sverige utan även i Europa.

Nästa mål är att anpassa system för att passa äldreomsorgen.

– Vi ska utveckla menyn till 40 rätter för att det ska funka för äldrevården och sen kommer vi att söka samarbetspartners runt om, säger Marcus Jonasson.

De olika utmärkelserna

28-rätterssystemet klassades av revisionsbyrån EY som Sveriges bästa i juni 2015, i november samma år fick Kost Götapriset för Sveriges bästa utvecklings och kvalitetshöjande projekt inom offentlig sektor samt Landstingets Västmanlands miljöpris.

Den 27 januari 2016 var det prisutdelning i Tallin där Kost och Landstinget i Västmanland tilldelas priset Quality Innovation of the Year för det innovativa 28-rätters à la cartesystemet till patienterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.