Foto: SVT Arkiv

Lång kötid för nya pass

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det lång kötid i länet i fall man vill förnya sitt pass inför sommaren. Det på grund av hög belastning på passexpeditionerna.

Passexpeditioner har redan hög belastning och polisen rekommenderar att man är ute i god tid. Väntetiderna för att göra en ansökan kan på vissa platser uppgå till flera timmar och köerna väntas bestå.

Undvik klämdagar

I Västmanland går det att få ett nytt pass i Västerås, Köping, Sala och Fagersta. Vill man undvika alltför långa köer rekommenderar polisen att man undviker att söka pass på till exempel klämdagar. Den 15:e maj väntas en större belastning än vanligt, eftersom många barnfamiljer väljer att ansöka om nya pass på klämdagar.

– Man måste förbereda sig på att det kommer ta tid. Det här är den tiden på året som vi har den högsta belastningen, säger Carina Callin, tillförordnad chef för service.

Var förberedd

Det tar ungefär fem arbetsdagar att utfärda ett pass, så det är viktigt att man både är i tid och att man är förberedd inför sökningen, menar Carina Callin.

– Man kan hålla koll på våra öppettider på hemsidan, så att man inte kommer hit när vi har stängt. Dessutom försöker vi att kommunicera via både hemsidan och på sociala medier när det händer saker. Det kan till exempel vara att systemet lägger ner eller att vi har mycket långa väntetider.

Carina Callin tipsar även om att det är bra att man fyller i en vårdnadsbilaga för föräldrar som har barn under 18 år.

– Det är bra om man gör det innan man kommer till luckan. Det blir ett bättre flöde i kösystemet då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.