Musikvideon som är full med blod Foto: Ur musikvideon

Mens blir musikvideo

Uppdaterad
Publicerad

Under en svenskalektion i förra året ville västeråsaren Agnes Eriksson hålla ett tal om mens, men det fick hon inte för läraren. Nu har hon tillsammans med bandet gjort en låt, om just mens, som släpps på onsdagen.

Agnes Eriksson är sångerska och gitarrist i Västeråsbandet By the way som i dag släpper låten Watch me bleed. Hon går i andra året på gymnasiet, Estetiska programmet i Örebro.

Eriksson gick sitt första år i Västerås på gymnasiet men blev tvungen att byta då det var en del problem på skolan. Bland annat efter att hon skrev en krönika i Aftonbladet förra året om den här händelsen.

Klasskompisarna reagerade olika när hon blev nekad av läraren att tala om mens. Däremot uppfattade hon att många reagerade som henne.

– Jag blev arg, men mest förundrad över vad som egentligen hände. Jag sade emot som jag brukar göra. Däremot var det inte alla som kanske vågade göra det, säger hon.

För mycket smygande med tamponger

Hon anser att det finns för lite kunskap kring mens. Därför vill hon med låten väcka reaktioner så att man börjar prata om det. Hon vill nämligen se en förändring i samhället, eftersom hon anser att man i dag smyger med att man har mens.

– Det är för mycket smusslande kring mens. Jag vill försöka få bort tabugrejen, det är för mycket smusslande med tamponger och bindor och  manvågar inte fråga kompisen. Det ska vara hemligt och äckligt fast halva jordens befolkning går runt och har det, säger Agnes Eriksson.

Låten är ett samarbete med Studieförbundets Vuxenskola. De har sponsrat bandet för att de ska kunna släppa musikvideon i dag. Både hon och bandmedlemmarna är lite nervösa. Men de hoppas på att det kommer att ske en normalisering i framtiden och att man kan prata öppet om mens.

Här kan ni se musikvideon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.