Foto: Fredrik Sandberg / TT

Tre miljoner för undersökning av vattnet i brandområdet

Uppdaterad
Publicerad

Det var inte bara skog och mark som skadades i den stora skogsbranden. Nu ska ett nytt forskningsprojekt undersöka hur det gick med vattnet i området.

Det är Havs- och vattenmyndigheten (HaV), Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Länsstyrelsen i Västmanland som tillsammans går ihop för att undersöka vattnet i brandområdet.

Tre miljoner kronor ska bland annat gå till att ta reda på om det kommer att gå att ta dricksvatten från området. Dessutom ska man mäta halterna av fosfor och kväve i Gärrsjöbäcken och Märrsjön, ett arbete som påbörjades redan innan branden.

Skogsbranden i Västmanland

– Vi vet ännu inte var vattenmiljön är mest påverkad och vill studera hur påverkan varierar i landskapet och tar därför prover i flera vattendrag i både de östra och västra delarna av brandområdet, säger Stephan Köhler, professor i miljögeokemi vid SLU och ansvarig för mätningarna.

Det är fortfarande väldigt torrt i området och svårt att hitta rinnande vatten. Stora mängder regn behövs för att marken ska kunna återhämta sig och först när vattnet åter börjar stiga i bäckarna kan de första miljöeffekterna på vattnet i området märkas.

– Vi har i dag för lite kunskap för att kunna förutsäga effekterna på vattenmiljöerna av en skogsbrand , säger Kristina Samuelsson på HaV.Resultaten från de här mätningarna är viktiga för att veta hur vi ska agera i brandområdet i Västmanland och vid framtida bränder. Målet är att bygga upp en kunskapsbank kring effekterna av skogsbränder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet