Lisa Bäckström träffade Reine Ullén i Gomorron Sverige. Foto: SVT

Nödsamtalet som räddade Reine

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 17:14 den 4 augusti i fjol ringde larmoperatören Lisa Bäckström Reine Ullén som var kvar i den brinnande skogen, dagen då den stora skogsbranden härjade som allra mest. Och samtalet kommer Lisa aldrig att glömma.

Den 4 augusti 2014 var en av de mest intensiva arbetsdagarna larmoperatören Lisa Bäckström har upplevt. Skogsbranden blev allt större och larmsamtalen haglade in tätt.

Sedan, strax innan klockan fem på eftermiddagen blir Lisa Bäckström uppringd av släktingar till en man som befinner sig kvar i skogen. Reine Ullén. Hon ringer upp honom för att få reda på hans koordinatorer och möts av ett skrik.

Skogsbranden i Västmanland

– Det där skriket är ju någonting som sätter sig i ryggmärgen. Jag hörde hur illa det var och jag förstod med en gång att det handlade om liv eller död, säger Lisa Bäckström.

Se hela Lisas berättelse i inslaget.

Här kan du lyssna till nödsamtalet. Varning för mycket känsligt och otäckt ljud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet