Nu har Västmanland en trafikkontrollplats

Publicerad

Polisen kan nu kontrollera fordon på ett säkrare sätt än tidigare. Den nya trafikkontrollplatsen, Karleby, som ligger efter E18 är nu i bruk.

I tio år har polisen i Västmanland väntat på den nya trafikkontrollplatsen. Den har kostat cirka tolv miljoner kronor att bygga och stod klar i maj i år, men på grund av tekniska problem kunde den inte öppnas förrän nu.

– Det är ett stort lyft för oss att ha fått den här kontrollplatsen. Vi har ju väntat på den bra länge. Nu har vi större möjligheter att kontrollera skicket på fordon på ett enklare och mer trafiksäkert sätt, säger Sune Nilsson, polisinspektör hos polisen i Västmanland.

Slumpmässig invinkning

Tillfälliga hastighetsskyltar visar att farten sänks till 30 km i timmen i tid, innan avfarten, och fordon vinkas in slumpmässigt.

– 99 procent av fordonen som kommer att kontrolleras är tung trafik, säger Sune Nilsson.

På kontrollplatsen kommer både bilinspektörer och poliser att arbeta. Det finns ett litet hus, med datorutrustning och två förhörsrum, en stor våg och en inspektionsplats.

– Vi börjar med att väga fordonet och sedan kontrollerar vi bromsarna. Vi tittar också under, så att allt är i sin ordning bland annat. Vi kan göra samma kontroller som de gör på Svensk bilprovning, säger Sune Nilsson.

Förtydligande av skyltar

Förutom tekniska problem har också skyltningen ställt till det, och bilister har trott att avfarten är en rastplats.

– Det ligger ju en rastplats sju kilometer bort ungefär, så många har åkt av här. Men nu har vi förtydligat att det här är en kontrollplats och vi ska sätta upp en extra påminnelse om att rastplatsen är längre bort, säger Sune Nilsson.

Varför har det inte tidigare funnits någon trafikkontrollplats i länet?

– Ja, den frågan ställer vi oss också. Det handlar mycket om pengar och var den skulle vara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.