Foto: Tina Eckerskog/SVT

Oklart när boende kan återvända

Uppdaterad
Publicerad

Bostadshuset i Arboga där explosionen inträffade har fått stora skador, och det kommer att dröja innan de boende kan flytta tillbaka.

Trevåningshuset, som innehåller ett 15-tal lägenheter och flera företag, är fortsatt avspärrat. Just nu finns det ingen explosionsrisk, men eftersom huset har fått stora skador måste det av säkerhetsskäl besiktigas.

– Det kommer att göras en byggteknisk undersökning för att se till att det inte är farligt för polisen att göra sitt arbete, säger Carin Bastås som är marknadsansvarig på byggnadsfirman Lund som äger fastigheten.

Boende får bo på hotell

Besiktningen kommer att ske tidigast under måndagen och därefter ska polisen göra en teknisk undersökning. Det är därför oklart när de boende kan återvända till sina hem.

– De flesta är på semester eller har löst boendefrågan själva, men några har vi inkvarterat på hotell och där kommer de troligen att bo kvar. Ingen får gå in i sin lägenhet under dagen, säger Carin Bastås.

Tryckvåg slog ut fönster

Kommunen har avslutat sin POSOM-insats, däremot är fastighetsägaren på plats i Pingstkyrkans lokaler för att svara på frågor från de boende.

– Nu är det ganska lugnt och vi fokuserar på att ta hand om våra hyresgäster. Huset har fått stora skador. Skyltfönster har förstörts av tryckvågen och på baksidan är garageportarna helt borta, säger Carin Bastås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.