Foto: Niklas Hagman

Persontåg spårade ur i Sala

Uppdaterad
Publicerad

Ett persontåg på väg från Dalarna till Stockholm spårade ur i Sala på måndagsmorgonenen.

Sebastian Wettemark satt i vagnen längst fram när tåget spårade ur.

– Det började skaka, folk ramlade och fick kaffe över sig och det skreks. Det var obehagligt faktiskt, säger Sebastian Wettemark.

Det var vid niotiden på morgonen som tåget, som var på väg från Dalarna till Stockholm, spårade ur. När räddningstjänsten kom till platsen evakuerades tåget.

– Vi hittade inga skadade på tåget. Vi tog av dem till stationsbyggnaden tillsammans med ambulanspersonal,  säger Lars Ove Gustafsson, styrkeledare på räddningstjänsten i Sala.

Var människor skärrade?

– Nej, jag tycker att det var ganska lugnt säger han.

Tågtrafiken i båda riktningar påverkas. SJ har lett om trafiken via Västerås och ordnar med ersättningsbussar åt de drabbade resenärerna. Enligt Trafikverkets prognos kan tågtrafiken förbi Sala komma igång först på fredag.

Norrängsgatan i Sala har spärrats av eftersom tåget sticker ut en bit på gatan.

Enligt polisen är det halka som ligger bakom urspårningen. Men enligt vittnen ombord ska ett träd som låg på spåret ha orsakat olyckan, men det kan inte bekräftas av varken SJ eller Trafikverket. De ska nu utreda händelsen innan besked om vad som orsakade urspårningen kan ges.

– Det finns ingen anledning till att spekulera i orsaken. Utredarna tittar på alla omständigheter, mäter, fotar och överväger. De har tre månader på sig att skriva en utredningsrapport, och förrns då vet vi vad orsaken är, säger Thomas Pihl, presskommunikatör på Trafikverket till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.