Foto: TT

Rättegång om Ikea-morden

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleds rättegången om de två knivmorden på Ikea i Västerås. På Västmanlands Tingsrätt har säkerhetsförberedelserna pågått in i det sista.

Under tisdagskvällen och onsdagsmorgonen gör säkerhetspersonalen på Västmanlands tingsrätt genomsökningar av lokalerna.

– Ja, vi söker igenom alla utrymmen i tingsrätten och letar efter föremål som inte ska vara där, säger Fredrik Isaksson, biträdande säkerhetschef Västmanlands Tingsrätt.

Knivdådet på Ikea

Stort intresse

Intresset är stort från både allmänhet och press när den 36-årige man som åtalats för och erkänt knivdådet inne på IKEA den 10 augusti, nu ställs inför rätta. Och säkerhetsläget på tingsrätten är höjt.

Extra säkerhetskontroller kommer att göras av alla som passerar entrén. Enligt polisens insatschef kommer poliser att finnas på plats för att skapa trygghet, stötta tingsrätten i deras säkerhetsarbete och också kunna ingripa om det skulle behövas.

Visas på storbild

Förhandlingen hålls i säkerhetssalen som rymmer 30 åhörare. Det kommer även att finnas plats i andra salar där förhandlingen visas på storbildsskärm.

Rättegången är planerad till onsdag 28 oktober och under förmiddagen fredag 30 oktober. Det åtalade mannen kommer att vara på plats i salen, något som tidigare var osäkert med tanke på att han också skadade sig själv allvarligt vid dådet.

– Det speciella med det här målet är inte brottet i sig, det sker ju tyvärr mord varje år, säger lagman Per Kjellson, domare i målet.

– Det som göra det speciellt är det enorma mediala intresset och att man också behöver vidta de här säkerhetsåtgärderna för att skydda sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet på Ikea

Mer i ämnet